Vánoční perníčky

27. května 2009 v 21:41 |  Vaření, pečení

Jste-li "šikovní" jako já a chcete na Vánoce zkusit své vlastní perníčky, přináším Vám svůj osvědčený recept.
Vidí-li mé zdobení dámy, pro které je pečení perníčků tradicí, tak se jim předem omlouvám za mé esteticky nedokonalé zdobení. Ale perníčky jsou skutečně chutné.
Ještě jedna rada: musíte je péct nejpozději na Mikuláše.

Na jednu dávku budete potřebovat:

na těsto:
750g hladké mouky, 300g moučkového cukru, 3 vejce, 125g másla nebo Hery, 3 - 4 lžíce medu, 2 lžíce kakaa a kypřící prášek do perníku.

na polevu:
1 bílek a do něj přisypávat moučkový cukr do hustoty takové, aby poleva netekla.

Všechny suroviny dáme na vál a vypracujeme těsto, které dáme do sáčku a necháme alespoň dva dny pěkně uležet v lednici, aby se všechny chutě spojily.
Poté těsto vyválíme, vykrajovátky vykrájíme tvary, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem anebo alobalem - tím nemusíme pracně vymazávat a vysypávat plechy.
Pozvolna pečeme.
Po upečení potřeme sirupem, aby se perníčky leskly.
Než nám těsto vychladne, připravíme si polevu, kterou naplníme sáček (já používám zdravotní stříkačku - mám dvě velikosti). Vychladlé těsto zdobíme a po zatuhnutí polevy perníčky uložíme do igelitového sáčku a krabice.
No a už jen přeji, aby se Vám perníčky povedy a vydržely do Vánoc. Já to dělám tak, že polovinu plechu nechám venku a rodinka si ho může sníst. Jsou tak nacpaní, že zbytek nám určitě do Vánoc vydrží.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eliška Eliška | E-mail | Web | 28. května 2009 v 9:56 | Reagovat

Gratuluju k rozjetí blogu plného překrásného tvoření. Přeju i nadále plno skvělých nápadů a ať Ti to tu hezky přibývá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama